joi, 10 februarie 2011

Frumusetile patriei - IV - Delta Dunarii




 
Delta Dunarii, cel mai tanar pamant romanesc, este un vast mediu natural ce concentreaza toate speciile vegetal-lacustre ale Europei, precum si o fauna variata si bogata. Supranumita si raiul pestilor si a pasarilor, Delta Dunarii reprezinta cel mai important loc de popas pentru pasarile migratoare ce calatoresc intre regiunea tropicala si cea arctica, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecand pe aici. In afara de speciile migratoare, aici cuibaresc si un mare numar de specii rare, ca oaspeti de vara, dupa cum altele, oaspeti de iarna, clocesc in nordul Europei si vin sa-si petreaca iarna in Delta.
 
 Ca localizare, coordonatele geografice sunt intre 44 grade 47’25” si 45 grade 37’30” latidudine nordica si intre 28 grade 44’25” si 29 grade 46’00” longitudine estica, fiind limitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord formeaza granita cu Ucraina, iar in est se varsa in Marea Neagra.Suprafata Deltei Dunarii este de aproximativ 4180 Km2 , dar daca luam in considerare si complexul lagunar Razim -Sinoie si limanul Dunarii, aceasta suprafata se extinde la aproximativ 5500 Km2 , fiind a doua delta ca marime din Europa, dupa delta fluviului Volga. Delta Dunarii apartine intr-un procent de 82% Romaniei, restul fiind localizata pe teritoriul Ucrainei.
 
Suprafata Deltei Dunarii se imparte in 3 tipuri de zone: 18 arii strict protejate, ce insumeaza o suprafata de 506 Km2, zone tampon cu o suprafata de 2233 Km2 si zonele economice cu o suprafata totala de 3060 Km2. Din punct de vedere geografic, Delta Dunarii este cea mai umeda zona a Europei, cea mai joasa si mai noua regiune de campie, unde domina preponderent suprafetele cu inaltime mica in raport cu nivelul 0 al Marii Negre, cele mai mari inaltimi fiind pe grindurile marine in Letea de 13 m si in Caraorman de 8 m. Fata de nivelul 0 la Marii Negre, un procent de sub 21% se afla la cota negativa, restul de 79% situandu-se peste nivelul marii. Altitudinea medie a Deltei Dunarii este de 0.52 m.Adancimile apelor din Delta Dunarii : 39 m pe bratul Chilia, 34 m pe bratul Tulcea, 26 m pe bratul Sfantu Gheorghe si 18 m pe bratul Sulina. Cea mai mare adancime din Delta Dunarii, excluzand bratele Dunarii, se afla in lacul Belciug, de 7 m, in restul lacurilor adancimile nedepasind 3 m (lacul Razim).
 
Dunarea ajunsa la Patlageanca (la vest de Tulcea) se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi, la Ceatalul Ismail, se desparte in Bratul Sulina (directia vest-est) si Bratul Sfantu Gheorghe (directia NV-SE). Lungimea bratelor Dunarii: bratul Chilia 120 km, bratul Sfantu Gheorghe 70 km si bratul Sulina 64 km.
 
Lacurile din Delta Dunarii, in prezent reduse la un numar de 479, datorita amenajarilor din anii precedenti, ocupa un procent de 7,8% din suprafata deltei. Suprafetele cu vegetatie fixa ocupa 43%, padurile (atat cele naturale cat si cele plantate) ocupa aproximativ 4%, terenurile agricole ocupa 11,5% iar suprafetele cu pajisti ocupa aproximativ 6%.
 
In triunghiul verde al Deltei, se reflecta medii de viata multiple, ce definesc o serie de tipuri: vegetatia plutitoare submersa, vegetatia riverana ce se formeaza pe marginea inundabila a baltilor si lacurilor, vegetatia de pajisti a grindurilor marine, vegetatia zonelor de saraturi si a zonelor cu apa temporara. Un tinut exotic cu peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii.
 
In apele sale traiesc 133 de specii de pesti, ce constituie o sursa importanta de hrana pentru pasari si mamifere acvatice precum si o importanta resursa stiintifica si economica.
 
Sursa text: www.delta-romania.ro

joi, 3 februarie 2011

Frumusetile patriei - III - Gura Portitei

Gura Portitei este un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Satul de vacanta Eden este primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare. Intr-un secol de civilizatie, inceputul de lume apare drept o alternativa tentanta.

Dupa aproape 300 de km pe sosea de la Bucuresti la Jurilovca, apoi cu vaporasul sau cu salupa rapida, traversand apele Golovitei, se ajunge la Gura Portitei. Bun venit! Aici esti in siguranta. Te afli pe teritoriul in care tentaculele tranzitiei nu te mai pot ajunge.

O societate comerciala din Tulcea s-a implicat in construirea unui complex turistic de trei stele, amplasat la Gura Portitei, localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Botezat "Eden", satul de vacanta dispune de toate facilitatile pentru a putea fi regasit in cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul in care este amplasat complexul "Eden" a conservat farmecul si naturaletea pe care a avut-o de pe vremea cand primul El si prima Ea au calcat limba de nisip dintre Lacul Golovita si Marea Neagra.

Posibilitatile de cazare se adreseaza tuturor gusturilor. Pentru cei care prefera confortul absolut, exista un complex de 15 vile cotate cu trei stele, avand un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat, mobilier modern, apa calda si rece curenta. Pe plaja sunt amplasate 77 de casute de lemn cu cate doua paturi, deservite de doua grupuri sanitare comune, avand fiecare dusuri cu apa calda si rece curenta, toate acestea la standarde europene. Preturile sunt accesibile, mai ales daca tinem cont de faptul ca intregul complex se afla amplasat intr-o pustietate de inceput de lume. Celebrele preparate de peste care au contribuit pe deplin la renumele acestor locuri, dar si delicioasele mancaruri ale bucatariei traditionale romanesti pot fi servite la restaurantul satului de vacanta, demn de o pozitie centrala mai degraba in Capitala decat pe aceste meleaguri uitate de timp. Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis si volei. Orice informatie despre frumusetile Deltei Dunarii sau despre petrecerea cat mai placuta a timpului liber, o puteti afla, fara mare bataie de cap, de la personalul calificat al complexului.

Asadar, pe toti cei care vor liniste, aer curat, apa cristalina, orizont deschis pana la limitele viselor fiecaruia, si in farfurie un peste adevarat, proaspat pescuit din apele Dunarii, ii invitam sa viziteze Gura Portitei. Acest loc binecuvantat este tot ce le trebuie citadinilor satui de noxe si dornici de cateva zile de izolare si de inceput de lume.