marți, 7 iunie 2011

Frumusetile patriei - V- Castelul Peles

Situat pe valea paraului Peles, in locul numit Pietrele Arse, Castelul Peles,
cea mai cunoscuta resedinta regala din Romnia, a fost construit intre 1875 si 1883 cand a avut loc inaugurarea oficiala.


Castelul Peles - Sinaia


Castelul Peles – Sinaia.
Se spune ca prin 1866, prin august, Carol I a sosit in zona, si a innoptat la manastirea din Podul Neagului (dupa cum era cunoscuta la vremea respectiva Sinaia). Peisajul salbatic si pitoresc l-a atras asa de mult incat a hotarat ca trebuie sa puna aici piatra de temelie a unui castel. Si astfel, in 1972 a cumparat terenul dupa care l-a angajat pe arhitectul german Wilhelm Doderer sa realizeze planurile constructiei. De aceea, din punctul de vedere al arhitecturii exterioare, elementele principale sunt specifice stilului neorenasterii germane.

Pelisorul
Pelisorul – Sinaia.

Practic, lucrarile au inceput in 1873, dar piatra de temelia a castelului a fost pusa in 1875. Dupa inaugurarea oficiala din 1883, au urmat planuri de dezvoltare, forma actuala a constructie fiind finalizata in 1914. Este vorba in special de cateva cladiri care au fost anexate, cum ar fi: Camerele Gardianului, Economatul, Foisorul (casa de vanatoare), Grajdurile Regale si Centrala Electrica. In tot acest tip au lucrat peste 300 de mesteri, adusi din toata lumea.
Pelisorul - Sinaia
Dormitorul Reginei Maria – Pelisorul (Sinaia).
Intre 1889 si 1903, arhitectul Karel Liman, care se ocupa de lucrari, va realiza si Pelisorul, o replica moderna si la scara redusa a cladirii mari, resedinta viitorului rege Ferdinand I al Romaniei si a Reginei Maria. De altfel, cuplul regal a locuit o perioada si la Foisor, cladire devastata de un incendiu si reconstrita apoi in 1933. Un calcul sumar arata ca intre 1875 si 1914 s-au cheltuit la Peles peste 16 milioane de lei-aur.

Castelul Peles
Castelul Peles – holul de la intrare.

Colectii valoroase si o usa secreta

Atat la sfarsitul secolului al XIX-lea cat si acum, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa, si primul electrificat in intregime de pe continent. Uzina electrica proprie era amplasata pe malul paraului Peles. De altfel, cladirea mai era dotata inca de atunci cu lift interior, aspirator si incalzire centrala. Castelul are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor si adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii.
Holul de la intrare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si stauiete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara.
Camerele din circuitul turistic poarta denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte si Sala Armelor.
Castelul Peles
Castelul Peles – Sala de arme.

Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele si gravate cu litere de aur. Chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu universul cartilor, exista un punct de atractie: usa secreta, o cale de acces in spatele unui raft cu carti, prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale Castelului.
Salile de arme, amenajate in perioada anilor 1903 – 1906, adapostesc peste 4000 de piese europene si orientale din secolele XIV – XVII. Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI – XVII si o armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania.
Sala de muzica a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit in dar de la maharajahul de Kapurtala.
Castelul Peles
Castelul Peles – Sala Maura.


Sala Florentina, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre, si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene.
Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, avand elemente hispano-maure, cu o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo.
Sala de teatru are 60 de locuri si loja regala, fiind decorata in stilul Ludovic al XIV-lea.
La etajul I se afla Sala de Concerte, amenajata in 1906, in care se gasesc un clavecin executat la Anvers in 1621, un pian cu coada verticala Bluthner si o orga Rieger cu doua claviaturi.
Apartamentul Imperial a fost amenajat tot in 1906 cu ocazia vizitei imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef, invitat la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui Carol I.
Castelul Peles
Castelul Peles – Sala de concerte.


Alte sali care descopera turistilor nebanuite suprize, sunt Sala de Consilii, care seamana cu una dintre salile Primariei din Lucerna-Elvetia; Cabinetul de lucru unde se afla un birou impunator si un pupitru pentru audiente; Sufrageria, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare, este situata la etajul 1 si are un mobilier rustic breton din secolul al XVIII-lea; Salonul turcesc care adaposteste o colectie de vase turcesti si persane in alama; Dormitorul care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia.
Vitraliile Castelului Peles au fost cumparate si montate inter 1883 si 1914, cele mai multe fiind aduse din Elvetia si Germania, pise datand din secolele XV si XVII.
De asemenea, Castelul are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.
Castelul Peles
Castelul Peles – Sufrageria.


Dupa Castelul Bran, Pelesul este considerat al doilea muzeu din tara cautat de turisti. Numai in anul 2009 i-au trecut pragul peste 300.000 de vizitatori din tara dar si din USA, Australia, Japonia si Noua Zeelanda. Importanta Castelului este data si de masurile de securitate existente: paza militara, supraveghetori si camere video.
In 2007, in luna martie, guvernul roman a restituit Casei Regale Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente. Apoi, potrivit unui memorandum semnat de reprezentantii Casei Regale si ai guvernului, Pelesul si Palatului Foisor vor ramane “in perpetuitate”, ca muzeu, statului roman.
Castelul Peles
Castelul Peles – Sinaia.

Sperietoare pentru familia Ceausescu

O poveste care circula in anii ’80 spunea ca sotii Ceausescu ar fi dorit sa-si stabileasca o resedinta de protocol la Peles (cladirea a fost inchisa publicului intre 1975 – 1990).
Cunoscandu-se faptul ca acestia aveau mania de ordona tot felul de demolari si schimbari, muzeografii i-au speriat spunandu-le ca in interiorul Castelului este o ciuperca ce ataca elementele din lemn si este foarte daunatoare omului. In fapt, adevarul este ca o ciuperca atacase grinzile cladirii din cauza umezelii si a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrarile de restaurare, fiind inlocuita structura de rezistenta din holul de onoare si din sufrageria de la parter. Prudenti, sotii Ceausescu au petrecut o singura noapte la Castel, dormind in Foisor.
Se spune ca din ordinul Elenei Ceausescu, au fost aduse 6 perne brodate cu fir de argint si aur. Valoarea uneia singure era cat al unui autoturism Dacia, la vremea respectiva, adica 70.000 lei vechi.

Castelul Peles
Castelul Peles – Sinaia.

Cum se ajunge?

Castelul Peles este situat in Sinaia (la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti) iar pe sosea se alege Drumul european E60 sau DN1. Pe calea ferata exista numeroase curse care din Ploiesti intra pe Valea Prahovei, iar Statiunea Sinaia este una dintre destinatii.
Vizitatorii beneficiaza de un tur extins al spatiilor de la parter si etaj I, cu ghidaj in cinci limbi straine. In luna noiembrie Castelul Peles este inchis pentru curatenia generala.
Castelul Peles
Castelul Peles vazut din telecabina – Sinaia.

Contact:

Str. Pelesului, Nr. 2, 106100 Sinaia, Jud. Prahova.
Tel: 0244-310.918, Fax: 0244-312.416
Email: peles.ro@gmail.com
Web: www.peles.ro
Program vizitare Castelul Peles:
- Program de vara (18 Mai – 12 Septembrie)
Marti: 11.00 – 17.00, Miercuri – Duminica: 09.00 – 17.00
Luni: inchis
Pelisor: Joi: 12.00 – 19.00
Vineri, Duminica: 11.00 – 19.00
Luni, Mari, Miercuri: inchis
- Program de iarna (15 Septembrie – 15 Mai) – Peles si Pelisor
Luni, Marti – inchis, Miercuri 11.00 – 17.00, Joi – Duminica 09.00 – 17.00
Pretul unui bilet pentru adulti este de 50 de lei (tur extins), 20 lei (parter), 10 lei (Pelisor), iar pretul unui bilet pentru elevi, studenti si pensionari este de 12,5 lei (tur extins), 5 lei (parter), respectiv 2,5 lei (Pelisor).
Turul extins al Castelului Peles se organizeaza numai cu programare, exceptand perioada 9 -22 noiembrie in care etajul I este inchis.
Taxa Foto si Video la Castelul Peles
Foto Amatori – 30 RON/aparat; Foto Profestionisti – Interior: 1000 RON/ora – Exterior: 500 RON/ora

Video Amatori – 50 RON/aparat; Video Profesionisti – Interior: 2500 RON/ora – Exterior: 1000 RON/ora


(Sursa: http://www.romanianmonasteries.org/ro/romania/castelul-peles)

joi, 10 februarie 2011

Frumusetile patriei - IV - Delta Dunarii




 
Delta Dunarii, cel mai tanar pamant romanesc, este un vast mediu natural ce concentreaza toate speciile vegetal-lacustre ale Europei, precum si o fauna variata si bogata. Supranumita si raiul pestilor si a pasarilor, Delta Dunarii reprezinta cel mai important loc de popas pentru pasarile migratoare ce calatoresc intre regiunea tropicala si cea arctica, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecand pe aici. In afara de speciile migratoare, aici cuibaresc si un mare numar de specii rare, ca oaspeti de vara, dupa cum altele, oaspeti de iarna, clocesc in nordul Europei si vin sa-si petreaca iarna in Delta.
 
 Ca localizare, coordonatele geografice sunt intre 44 grade 47’25” si 45 grade 37’30” latidudine nordica si intre 28 grade 44’25” si 29 grade 46’00” longitudine estica, fiind limitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord formeaza granita cu Ucraina, iar in est se varsa in Marea Neagra.Suprafata Deltei Dunarii este de aproximativ 4180 Km2 , dar daca luam in considerare si complexul lagunar Razim -Sinoie si limanul Dunarii, aceasta suprafata se extinde la aproximativ 5500 Km2 , fiind a doua delta ca marime din Europa, dupa delta fluviului Volga. Delta Dunarii apartine intr-un procent de 82% Romaniei, restul fiind localizata pe teritoriul Ucrainei.
 
Suprafata Deltei Dunarii se imparte in 3 tipuri de zone: 18 arii strict protejate, ce insumeaza o suprafata de 506 Km2, zone tampon cu o suprafata de 2233 Km2 si zonele economice cu o suprafata totala de 3060 Km2. Din punct de vedere geografic, Delta Dunarii este cea mai umeda zona a Europei, cea mai joasa si mai noua regiune de campie, unde domina preponderent suprafetele cu inaltime mica in raport cu nivelul 0 al Marii Negre, cele mai mari inaltimi fiind pe grindurile marine in Letea de 13 m si in Caraorman de 8 m. Fata de nivelul 0 la Marii Negre, un procent de sub 21% se afla la cota negativa, restul de 79% situandu-se peste nivelul marii. Altitudinea medie a Deltei Dunarii este de 0.52 m.Adancimile apelor din Delta Dunarii : 39 m pe bratul Chilia, 34 m pe bratul Tulcea, 26 m pe bratul Sfantu Gheorghe si 18 m pe bratul Sulina. Cea mai mare adancime din Delta Dunarii, excluzand bratele Dunarii, se afla in lacul Belciug, de 7 m, in restul lacurilor adancimile nedepasind 3 m (lacul Razim).
 
Dunarea ajunsa la Patlageanca (la vest de Tulcea) se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi, la Ceatalul Ismail, se desparte in Bratul Sulina (directia vest-est) si Bratul Sfantu Gheorghe (directia NV-SE). Lungimea bratelor Dunarii: bratul Chilia 120 km, bratul Sfantu Gheorghe 70 km si bratul Sulina 64 km.
 
Lacurile din Delta Dunarii, in prezent reduse la un numar de 479, datorita amenajarilor din anii precedenti, ocupa un procent de 7,8% din suprafata deltei. Suprafetele cu vegetatie fixa ocupa 43%, padurile (atat cele naturale cat si cele plantate) ocupa aproximativ 4%, terenurile agricole ocupa 11,5% iar suprafetele cu pajisti ocupa aproximativ 6%.
 
In triunghiul verde al Deltei, se reflecta medii de viata multiple, ce definesc o serie de tipuri: vegetatia plutitoare submersa, vegetatia riverana ce se formeaza pe marginea inundabila a baltilor si lacurilor, vegetatia de pajisti a grindurilor marine, vegetatia zonelor de saraturi si a zonelor cu apa temporara. Un tinut exotic cu peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii.
 
In apele sale traiesc 133 de specii de pesti, ce constituie o sursa importanta de hrana pentru pasari si mamifere acvatice precum si o importanta resursa stiintifica si economica.
 
Sursa text: www.delta-romania.ro

joi, 3 februarie 2011

Frumusetile patriei - III - Gura Portitei

Gura Portitei este un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Satul de vacanta Eden este primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare. Intr-un secol de civilizatie, inceputul de lume apare drept o alternativa tentanta.

Dupa aproape 300 de km pe sosea de la Bucuresti la Jurilovca, apoi cu vaporasul sau cu salupa rapida, traversand apele Golovitei, se ajunge la Gura Portitei. Bun venit! Aici esti in siguranta. Te afli pe teritoriul in care tentaculele tranzitiei nu te mai pot ajunge.

O societate comerciala din Tulcea s-a implicat in construirea unui complex turistic de trei stele, amplasat la Gura Portitei, localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Botezat "Eden", satul de vacanta dispune de toate facilitatile pentru a putea fi regasit in cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul in care este amplasat complexul "Eden" a conservat farmecul si naturaletea pe care a avut-o de pe vremea cand primul El si prima Ea au calcat limba de nisip dintre Lacul Golovita si Marea Neagra.

Posibilitatile de cazare se adreseaza tuturor gusturilor. Pentru cei care prefera confortul absolut, exista un complex de 15 vile cotate cu trei stele, avand un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat, mobilier modern, apa calda si rece curenta. Pe plaja sunt amplasate 77 de casute de lemn cu cate doua paturi, deservite de doua grupuri sanitare comune, avand fiecare dusuri cu apa calda si rece curenta, toate acestea la standarde europene. Preturile sunt accesibile, mai ales daca tinem cont de faptul ca intregul complex se afla amplasat intr-o pustietate de inceput de lume. Celebrele preparate de peste care au contribuit pe deplin la renumele acestor locuri, dar si delicioasele mancaruri ale bucatariei traditionale romanesti pot fi servite la restaurantul satului de vacanta, demn de o pozitie centrala mai degraba in Capitala decat pe aceste meleaguri uitate de timp. Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis si volei. Orice informatie despre frumusetile Deltei Dunarii sau despre petrecerea cat mai placuta a timpului liber, o puteti afla, fara mare bataie de cap, de la personalul calificat al complexului.

Asadar, pe toti cei care vor liniste, aer curat, apa cristalina, orizont deschis pana la limitele viselor fiecaruia, si in farfurie un peste adevarat, proaspat pescuit din apele Dunarii, ii invitam sa viziteze Gura Portitei. Acest loc binecuvantat este tot ce le trebuie citadinilor satui de noxe si dornici de cateva zile de izolare si de inceput de lume.